Ga naar hoofdinhoud

Een rol dupliceren

Rollen zijn vaak varianten van elkaar — dezelfde policies gericht op een andere groep, of één extra machtiging bovenop een bestaande set. Rol dupliceren geeft u een kopie van een bestaande rol om mee te beginnen, in plaats van deze policy voor policy opnieuw op te bouwen.


Een kopie maken​

Open het ⋯-menu bij een rol — in de rollenlijst of op de eigen pagina van de rol — en kies Rol dupliceren.

Bestaande rol dupliceren

De wizard voor het aanmaken van een rol wordt geopend, vooraf ingevuld met:

  • de naam van de bronrol, gevolgd door (copy),
  • de beschrijving ervan,
  • de bijbehorende groep,
  • alle policies, samen met de gemeenschappelijke resource-scope die zij delen.

Er wordt niets aangemaakt totdat u de wizard afrondt, dus u kunt onderweg alles aanpassen wat u wilt — te beginnen met de naam.

Wizard Rol aanmaken, vooraf ingevuld vanuit een duplicaat


Wat niet wordt gekopieerd​

Gekopieerd
Naam, beschrijving, groepJa — de naam krijgt het achtervoegsel (copy)
PoliciesJa
SSO-groepstoewijzingNee
Gebruikers toegewezen aan de rolNee
info

De SSO-groepstoewijzing wordt bewust weggelaten. Door deze te kopiëren zou de nieuwe rol op het moment van aanmaken meteen aan dezelfde SSO-groep worden toegekend, wat vrijwel nooit het doel van een kopie is. Voeg de toewijzing zelf toe als u die wenst.


Goed om te weten​

  • Voor dupliceren is de machtiging nodig om rollen aan te maken, niet de machtiging om de rol die u kopieert te bewerken. De actie is verborgen wanneer u geen rollen kunt aanmaken.
  • Ingebouwde systeemrollen kunnen worden gedupliceerd. Ze kunnen niet worden bewerkt of verwijderd, maar een kopie is een praktisch uitgangspunt voor een eigen rol.
  • De kopie is onafhankelijk. Latere wijzigingen aan het origineel hebben er geen invloed op, en er zijn in eerste instantie geen gebruikers aan toegewezen.